Poniżej kilka przykładów klasycznych głupich pytań - zobacz, co o tym sądzimy i dlaczego nie odpowiadamy.
P: Gdzie znajdę program X?
O: W tym samym miejscu gdzie ja znalazłem. Nie pajacuj - na drugim końcu jakiejś wyszukiwarki. Boże, czy ludzie jeszcze nie wiedzą, jak używać Google?
P: Jak mógłbym wykorzystać X do zrobienia Y?
O: Jeżeli chcesz zrobić Y, powinieneś zapytać bez określania metody, która może okazać się niewłaściwa. Pytania tego typu wskazują, że osoba coś tam wie o X, ale nie ma pojęcia o Y. Najlepiej ignorować takich ludzi, dopóki nie sformułują precyzyjnie swojego problemu.
P: Jak mogę skonfigurować wygląd shella, którego używam?
O: Jeżeli jesteś wystarczająco bystry, by zadać takie pytanie, to jesteś także wystarczająco bystry, by RTFM.
P: Czy mogę skonwertować dokument AcmeCorp do formatu TeX przy użyciu konwertera Bass-o-matic?
O: Sprawdź. Dzięki temu (a) poznasz odpowiedź i (cool.gif przestaniesz marnować mój czas.
P: Mój {program, konfiguracja, polecenie SQL} nie działa.
O: To nie jest pytanie. Nie interesuje mnie granie w "Dwadzieścia pytań", żeby wyciągnąć, o co tak naprawdę Ci chodzi - mam lepsze rzeczy do roboty. Typowe reakcje:
* Chciałbyś jeszcze coś dodać?
* Ojej, to straszne. Mam nadzieję, że dasz sobie z tym radę!
* I co to ma z nami wspólnego?
P: Mam problem z moim Windowsem. Czy możesz mi pomóc?
O: Tak. Wyrzuć ten microsoftowy śmieć i zainstaluj otwarty (open-source) system operacyjny, jak np. Linux czy BSD.
Uwaga: możesz zadawać pytania związane z Windows, jeśli dotyczą programu, który ma swoją wersję na tę platformę lub musi z nią współdziałać (np. Samba). Niech nie dziwi Cię częstość odpowiedzi, że błąd tkwi w Windows, a nie w programie - Windows jest generalnie zepsuty i z tego wynikają problemy.
P: Mój program nie działa. Sądzę, że z powodu błędu w systemie X.
O: Istnieje pradopodobieństwo, że jesteś pierwszą osobą, która zauważyła błąd w funkcjach systemowych i bibliotekach używanych przez setki tysięcy osób, ale raczej jesteś wybitnie nieprzytomny. Nadzwyczajne twierdzenia wymagają nadzwyczajnych dowodów - kiedy wysuwasz takie tezy, musisz je uzupełnić wyczerpującą dokumentacją studium błędu.
P: Mam problem z zainstalowaniem Linuksa lub X. Czy możesz mi pomóc?
O: Nie. Musiałbym mieć bezpośredni dostęp do Twojej maszyny, by zdiagnozować Twój problem. Poproś kogoś o doraźną pomoc na lokalnej grupie związanej z Linuksem. Tu masz listę polskich grup.
Uwaga: pytania o instalację Linuksa są na miejscu, jeśli zadajesz je na forum lub liście konkretnej dystrybucji, z którą masz problem, albo na lokalnej grupie użytkowników. Dokładnie opisz szczegóły błędu. Pamiętaj, żeby najpierw przeszukać sieć i archiwa ze słowem kluczowym 'linux' pod kątem wszystkich podejrzanych części sprzętu.
P: Jak mogę zhackować roota/wykolidować opów/czytać cudze maile?
O: Jesteś niską formą życia, skoro chcesz takich rzeczy. Objawem ciężkiej głupoty jest proszenie nas o pomoc w takich sprawach.